Damp proofing of Kinver Court Burnham on Sea

Originally constructed for seaside holiday makers in 1843, and known then as Prew’s Terrace, Kinver Court was the first of the sea front terraces to be built as Burnham expanded in the late 19th century. Fast forward nearly 180 years, and now owned by LiveWest, the property that stands in a conservation area on Burnham’s Esplanade, provides sheltered housing for vulnerable people of all ages to overcome addiction.

DURATION

52 Weeks

LOCATION

Burnham on Sea

VALUE

£900,000

EXPERTISE

Principal Contractor

SECTOR

Social Housing

With the property suffering issues of damp, and with budget available to undertake major rectification works, we were appointed as principal contractor to carry out damp proofing to the building alongside Ridge and Partners, LiveWest’s appointed principal designers for this project.

What the client wanted

Having no damp proof course to the building, the requirement was to install a tanking system spanning the entire footprint of the property within the five basement flats effected, and to introduce a Land Decks water proofing rendering to eliminate further water penetration and external decorations afterwards with colours guided by the councils conservation officer. The whole project needed to be fast-tracked to coincide with LiveWest temporarily rehousing the five tenants occupying the basement flats given the invasive nature of these works.

How we helped

With the appropriate risk assessments produced and our construction phase plan approved, floors were taken out as they were rotten, and minor excavations commenced to install the tanking membrane. During the course of this work, it became apparent that a 10m section of the east corner required its foundation to be underpinned as that section of the structure was built on stand. This required the appointment of structural engineers and a method of work to strengthen the foundation using mass concrete underpinning to distribute the loaded over a greater area. On completion, new timber joints and floors were laid, the outer internal walls received 70mm insulation board to allow the building to breathe; drylined and replastered. Each flat received a new kitchen and bathroom, new internal partitioning, rewiring and modifications to plumbing and hot water systems, redecorations, and new floor coverings throughout.

It also transpired that due to the building being constructed with an Ashlar stone front on rubble backing, this was allowing rainwater to penetrate from the roof downwards through the cavity and each flat on ground and first floors also required their floor to be replaced as the joists were also rotten, and a full refurbishment for each flat commenced. This extended project commenced in stages, firstly roofing works to replace the slate pitched roof and led valley gutters as a like replacement complete with fibreglass seagull proofing spikes and netting. Internally, flat by flat, each dwelling underwent a full refurbishment including installing new floor joists and floorboards, new kitchen and bathroom, internal stud partitioning, modifications to electrics, modifications to hot water and heating.

Share this project, choose your media

Ready to discuss
your next project?

Contact us today
01179 604000